Projecten

Forever Home

Posted on May 03rd, 2014 in ontwerpen

Interieur visualisatie

Dit ontwerp is de inzending voor een prijsvraag uit 2013. De opgave was het ontwerpen van een huis voor 1 a 2 personen met de mogelijkheid deze eenvoudig uit te breiden. Verder moesten de wanden van compressed earth blocks zijn opgebouwd en was het de bedoeling dat de bewoners het zelf zouden kunnen bouwen.

Esencio heeft een huis ontworpen met als plattegrond een hexagoon (6-hoek). Hexagonen komen in de natuur veel voor vanwege hun efficiëntie. Bijen gebruiken ze voor hun honingraten. Het kost relatief weinig materiaal om een gebied te omsluiten.

Plattegrond van de hexagon-vormige woning.

Doorsnede met kern en groendak.

In het centrum van de hexagoon bevind zich een solide kern.
Deze kern is onderdeel van de draagstructuur maar verzorgt tevens de verwarming van het hele huis. Door deze warme kern strategisch in het midden te plaatsen volstaat een relatief kleine massa kachel zelfs in de koude winter van Denver waar dit ontwerp voor gemaakt is.

Een massa-kachel is een zeer zuinige warmtebron. Het neemt warmte op in zijn massa en geeft het vervolgens uren lang af in vorm van stralingswarmte. Zelfs nadat het vuur al lang uit is.
Het brandt uiterst economisch met weinig CO2-uitstoot als gevolg van de hoge temperatuur in de verbrandings-kanalen. Stralingswarmte is erg fijne warmte. Het is dezelfde warmte die je voelt van de zon. Anders dan convectiewarmte, warmt stralingswarmte niet de lucht maar de massa erom heen op. Het is vergelijkbaar met een zonnige dag op wintersport. De lucht is koud, maar toch is het aangenaam.

Klein maar toch heel ruim door veel daglicht.

Warm water wordt verzorgt door de zon en in de winter als de zon niet toereikend is door een houtfornuis met warmtewisselaar. Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van het ene vloeistof en/of gas gescheiden overbrengt naar het andere. In dit geval van het fornuis naar een warmtebuffervat. Dit buffervat fungeert vervolgens weer als warmtewisselaar voor het warme water voor bijvoorbeeld de douch.
Het bijzondere aan dit systeem is dat het werkt zonder elektriciteit. Het maakt gebruik van een methode van passieve warmte-uitwisseling op basis van natuurlijke convectie genaamd thermosifon.
Dit wil zeggen dat warm water stijgt en daardoor een kringloop veroorzaakt.

 1. Regenwater
 2. Filter
 3. Koud water tank
 4. Koudwateringang
 5. Houtfornuis
 6. Zonnepaneel met glycol
 7. Eénrichting terugslagklep
 8. warmtebuffervat
 9. bijvul opening voor buffervat
 10. stoom ventiel
 11. Heet water uitgang

Warm water systeem op basis van thermosiphon